DietetykDietetykaCatering wspomagający leczenie

Dieta to nie tylko metoda na pozbycie się zbędnych kilogramów. Dieta to również leczenie  wielu chorób cywilizacyjnych. Zapraszamy do skorzystania z posiłków dietetycznych wspomagających leczenie chorób cywilizacyjnych w formie cateringu lub w programie „Skuteczne Odchudzanie” czy też udział w badaniach klinicznych w Centrum Medycznym EGO.

1.        Co to są posiłki wspomagające leczenie i dla kogo są przeznaczone?

2.      Jakie są rodzaje posiłków wspomagających  leczenie?

3.      W jakim celu stosuje się posiłki wspomagające leczenie?

 

food2food3food1

1.        Co to są posiłki wspomagające leczenie i dla kogo są przeznaczone?

Posiłki wspomagające leczenie chorób cywilizacyjnych to całodzienny zestaw posiłków przygotowanych indywidualnie dla każdej osoby, tak aby pokrywały całodzienne zapotrzebowanie na energię oraz wszystkie składniki odżywcze, odpowiednio przystosowane do wspomagania leczenie różnych stanów chorobowych.

Decydując się na te posiłki mają Państwo zapewnione wyżywienie na cały dzień, które staje się istotnym czynnikiem wspomagającym leczenie Państwa schorzeń. Efekty leczenia mogą być zdecydowanie lepsze jeśli uwzględni się odpowiedni do danej choroby sposób odżywiania na co dzień.

 

2.      Jakie są rodzaje posiłków wspomagających leczenie?

W zależności od stanu chorobowego, stosujemy różne rodzaje diet leczniczych. Najczęściej stosowane to: dieta łatwostrawna, łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu, bogatobiałkowa, niskobiałkowa, odkwaszająca, bogatoresztkowa czyli bogata w błonnik pokarmowy, dieta redukcyjna, dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych itp.

Posiłki wspomagające leczenie chorób:

  • nie zawierają składników, których chory jest nie toleruje,
  • nie zawierają składników, które ulegają nieprawidłowej przemianie w organizmie,
  • oszczędzają chory narząd (np. wątroba, nerki, serce) lub cały układ (krążenia, wydalniczy),
  • pokrywają zwiększone zapotrzebowanie na te składniki odżywcze, które zostały utracone z organizmu z powodu choroby,
  • ułatwiają i przyspiesza powrót do zdrowia czyli rekonwalescencje

Stosujemy różne metody, aby oszczędzać chory narząd lub cały układ np. nie używamy ostrych przypraw, przygotowujemy dietę o specjalnej konsystencji – płynną lub papkowatą. Zapewnia to ochronę śluzówki przewodu pokarmowego przed podrażnieniem - np. w przypadku chorób wrzodowych.

W przypadku niewydolności organizmu np. nerek lub wątroby stosujemy dietę oszczędzającą pracę tego narządu, czyli zawierającą zmniejszoną ilość białka lub innych substancji obciążających dany narząd.

3.      W jakim celu stosuje się posiłki wspomagające leczenie?

Posiłki są specjalnie przygotowywane indywidualnie dla każdego pacjenta, po przeprowadzeniu wstępnej konsultacji, szczegółowego wywiadu chorobowego i żywieniowego. Przeprowadza się także potrzebną diagnostykę w postaci badań laboratoryjnych, takich jak biochemia krwi, badanie moczu, test na nietolerancję pokarmową (181 alergenów) oraz badania genetyczne GYNODIET.

I tak np. w przypadku konieczności dostarczenia organizmowi zwiększonych ilości składników pokarmowych stosuje się diety wysokobiałkowe (bogatobiałkowe), diety wzbogacone w witaminy i składniki mineralne, odpowiednio dobierając produkty spożywcze będące źródłem potrzebnych składników. Takie diety są stosowane w przypadkach wyniszczenia organizmu, niedokrwistości, a także w chorobach związanych z nieprawidłowym odżywianiem.

Nasze posiłki mają za zadanie:

- wspomagać powrót do równowagi organizmu po przebytej chorobie,

- pomagać w zapobieganiu, ale także i leczeniu obrzęków powstających u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, stosując dietę o zmniejszonej ilości sodu,

- pomagać pacjentom cierpiącym na wrodzone choroby metaboliczne, u których przemiana materii jest zaburzona i nieprawidłowa.

Na przykład:

- celiakia - uczulenie na białko zbóż - gluten występujący m.in. w pszenicy, jęczmieniu i życie. W diecie tej ograniczamy lub całkowicie wykluczamy wszelkie produkty zawierające gluten.

- cukrzyca - przewlekła i powszechna choroba metaboliczna. Dieta cukrzycowa powinna być prawidłowo zbilansowana, tak aby dostarczać organizmowi produkty ze wszystkich grup żywieniowych, ale z pewnymi ograniczeniami. „Nie” mówimy przede wszystkim cukrom prostym, tłuszczom nasyconym pochodzenia zwierzęcego (masło, smalec). Zastępujemy je olejami roślinnymi oraz tłuszczami pochodzenia rybiego (kwasy omega).

- fenyloketonuria - występuje, gdy w organizmie brakuje enzymu odpowiedzialnego za przemianę fenyloalaniny do tyrozyny. W tym przypadku leczenie dietą polega na przygotowaniu takich produktów białkowych, które zawierają małą ilością fenyloalaniny.

- galaktozemia - to następstwo braku w organizmie enzymu niezbędnego do przemiany galaktozy w glukozę. W tej diecie zastępujemy mleko jego substytutami pozbawionymi laktozy, która jest największym źródłem galaktozy w naszej diecie.

- alergia - wykluczamy z diety alergen pokarmowy. Objawy alergiczne mogą wywoływać różne produkty, ale najczęściej występują one po cytrusach, miodzie, mleku, jajach, rybach morskich.