SuplementacjaWybrane suplementyWitamina B15

Witamina C

WITAMINA B–15 Calcium Pangamate
Wzmocnij umysł i ciało!

 

Witamina B-15 czyli Calcium Pangamate to pod względem chemicznym N, N - dimetyloglicyna (DMG). Należy do witamin z grupy B, rozpuszczalnych w wodzie. Została ona wyizolowana w 1951 roku przez Ernesta Krebsa. Szeroko stosowana w lecznictwie od lat 60-tych w Rosji i krajach byłego ZSRR. W Polsce mało poznana, niedoceniana i rzadko polecana.

Różnice w opisywanej dotychczas skuteczności witaminy B15 były spowodowane małą czystością chemiczną stosowanych preparatów. Kwas pangamowy był często z powodu wadliwej technologii niszczony, zanieczyszczany lub zmieniany pod względem chemicznym, co negatywnie odbijało się na jego późniejszych właściwościach farmakologicznych i badaniach nad jego skutecznością. Witamina B15 nasila nie tylko utlenianie glukozy, ale również utlenianie lipidów, obniża stężenie cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, poprawia ukrwienie mięśni oraz innych tkanek. Pobudza w organizmie angiogenezę czyli powstawanie naczyń krwionośnych. Nasila oddychanie w neuronach, przez co pobudza psychicznie. Przyśpiesza katabolizm kwasu mlekowego powstającego podczas pracy mięśni. Dzięki pobudzaniu procesów oksydacyjnych i tlenowych przemian kwasu mlekowego zapobiega przedwczesnemu męczeniu się mięśni. Poprzez zwiększenie ukrwienia mięśni i nasilenia syntezy ATP powoduje zwiększenie wydolności fizycznej. Zwiększa też produkcję żółci i detoksykację, czyli odtruwanie organizmu. Przyśpiesza wydalanie toksyn azotowych, węglowodorowych, sterydowych i metali ciężkich. Nasila działanie sulfonamidów i antybiotyków. Kwas pangamowy poprzez glicynę wywiera wpływ przeciwdrgawkowy. Glicyna bowiem hamuje neurony ruchowe rdzenia kręgowego. Dlatego witamina B15 powinna być zalecana wszystkim osobom cierpiącym na drżenie mięśni (np. choroba Parkinsona) oraz padaczkę. Witamina B15 usuwa także nadmierne drżenie mięśni spowodowane stresem psychicznym i podnieceniem nerwowym. Strychnina znosi działanie kwasu pangamowego i zwiększa drżenie oraz napięcie mięśniowe. Dlatego kwasu pangamowego nie należy łączyć z preparatami strychninowymi lub o podobnym mechanizmie działania. Strychnina blokuje receptory glicynowe w komórkach.

Korzyści płynące ze spożywania witaminy B15

Przy dłuższym stosowaniu kwasu pangamowego widoczne jest ogólne wzmocnienie i pobudzenie organizmu pod względem fizycznym i psychicznym. Organizm staje się odporny na przewlekłe zmęczenie, poprawia się krążenie obwodowe, sercowe i mózgowe. Wyraźnie wzrasta aktywność układu krążenia i mięśnia sercowego. Usprawnieniu ulegają procesy myślowe, człowiek staje się bardziej otwarty, śmiały i rozmowny. Dlatego w wielu krajach witamina B15 zalecana jest również w terapii autyzmu, demencji starczej, miażdżycy i gapowatości starczej.

Kwas pangamowy działa także ochronnie na miąższ wątroby, zapobiegając stłuszczeniu i marskości. Wywiera wpływ przeciwzapalny i lipotropowy. Pobudza regenerację tkanki łącznej, mięśniowej, chrzęstnej, nabłonków, włosów i paznokci. Działa też immuno - stymulujacynie i pobudza uwalnianie naturalnych hormonów w organizmie człowieka.

Wskazania do stosowania witaminy B 15

Przewlekłe choroby włosów i skóry (np. trądzik, łuszczyca, dermatozy, wyprysk), otyłość, miażdżyca, choroba wieńcowa, zaburzenia krążenia mózgowego, schorzenia objawiające się drżeniem mięśni, kamica żółciowa i moczowa, cukrzyca, depresja, ogólne osłabienie, zaburzenia kojarzenia, niska zdolność regeneracji tkanek, nadciśnienie, zespół sinych i zimnych kończyn, blednica, zawroty głowy i szum w uszach w wieku podeszłym, choroby zakaźne (bakteryjne i grzybicze), autyzm, zatrucia, obniżona odporność na choroby, w leczeniu i zapobieganiu chorób nowotworowych.

Wykazuje synergistyczne działanie z kwasami tłuszczowymi Omega 3-6-9, Koenzymem Q10, Beta Karotenem, Polifenolami i Fitosterolami (szczególnie z sitosterolem), Witaminą B6 B17 i B12, Kwasem Foliowym oraz z Sylimaryną.

Zalecane stosowanie witaminy B15:

  • Polecana jest dawka dzienna od 50 do 200 mg w rozłożonych dawkach, po posiłku.

Witamina C